четвртак, 30. јун 2016.

СКИНУЋЕМО ГАЋЕ МАТУШКИ РУСИЈИ


Каганович Лазар Мојсејевич, Јеврејин револуционар и високи функционер СССР, десна Стаљинова рука, био је главни иницијатор рушења православних храмова у Москви. Рушење храма Христа Спаситеља била је његова лична идеја коју је спровео у дело тако што је сам притиснуо ручицу активирајући на такав начин моћан експлозивни механизам уз чувену изјаву: "Скинућемо гаће матушки Русији". 
Био је упоран да се сруши и један од главних симбола Москве храм светог Василија блаженог али чудом Божијим његова демонска замисао није спроведена у дело. 
Познат је по томе што је ушавши у храм Христа Спаситеља пред само рушење, док је трајало черупање светиња и драгоцености из храма, позирао пред Царским двериима стојећи на икони Пресвете Богородице.
Вредан грађевински материјал скинут са храма Христа Спаситеља пред само рушење наредио је да се угради у комунистички подземни "храм" - Московски метро и на друге локације широм Москве (степениште московског музеја Тетрјаковска галерија) и то најчешће у подове и степенице како би несрећни руси газили по светињи храма Христа Спаситеља.
Каганович је такође био од Стаљина постављен за комунистичког главешину совјетске Украјине и његовим заступањем спроводила се њена планска и тактичка дерусификација. 
Нека је проклет на вјеки вјеков!

Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.