субота, 17. септембар 2016.

НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК 17. СЕПТЕМБАР

Упућујемо честитку васцелој Србадији у отачаству и расејању поводом великог националног празника, почетка оружане борбе против комунизма у Србији - "17. септембар". 

Трећи, тзв. ђачки (пошто су већину одреда чинили омладинци-ђаци), одред Српске добровољачке команде при Влади ђенерала Милана Недића формиран је у Београду 16. септембра, и истог дана пребачен је у Гроцку на први задатак чишћења Космајско-подунавског округа од комунистичких наоружаних банди. Комадант одреда био је поручник Будимир Никић, а на први задатак је, као ободрење, са њима кренуо и чувени инж. Милосав Васиљевић.

Ујутро 17. септембра 1941. године, добровољци су, њих око 120, уз помоћ неколико четника Косте Пећанца, пронашли и жестоким препадом успешно ликвидирали бандитску партизанску базу тзв. Треће чете космајског партизанског одреда која је била стационирана у шуми Петроњак у атару села Дражањ, при чему је заплењена већа количина наоружања и муниције.
Ова борба у Дражњу је прва борба између оружаних снага Недићеве владе и партизанских банди.
Пошто у партизанској бази није затечена главнина ове партизанске банде, добровољци су наставили за њима потеру, сустигавши их 25. септембра на брду Варовница, и то баш у рововима Варовничке битке (део Колубарске битке) из Првог светског рата.
Развила се жестока борба у којој је знатан део партизана ликвидиран,  њихов остатак доборовољци су снажним налетом нагнали у безглаво бегство. Заробљени партизаани су стрељани.
У овом окршају погинуо је први добровољац у рату, Душан Крстић, предратни старешина омладине Збор-а из Лесковца.
Иако је ликвидација преосталих космајских партизаниских банди трајала све до 22. октобра, успостављање контроле над овим крајем симболично је обележено тако што су 3. октобра добровољци на врху Космаја поболи српску заставу.
1942. године овај легендарни Ђачки добровољачки одред, послужио је као основа за стварање Трећег батаљона Српског добровољачког корпуса.


Шума Петроњак у Дражањском атару, место првог оружаног сукоба националних снага са комунистима.

Натпис на комунистичком споменику у шуми Петроњак
Брдо Варовница, место на коме је од стране Ђачког одреда СДК разбијен
 тзв. Грочанско-подунавски партизански одред 


Комунистички натпис на споменику посвећеном Варовичкој битци 1914.
Братство ће се потрудити да на ова два, за антикомунистичку борбу, важна историјска места, постави спомен обележја борцима СДК.

PS
Постоје подаци који указују да је први оружани сукоб против комунистичких банди повео 16. септембра 1941. војвода пећанчевих, тзв. црних четника, поп Мика Јастребачки (свештеник Михаило Поповић), нападом на Топлички партизански одред у селу Драгуша код Блаца. У крајње сумњивим по историјској објективности, подацима комунистичке историографије овај напад пећанчевих четника на партизане представљен је као неуспех, а пошто смо у немогућности да дођемо до објективних података у вези овог догођаја, остављамо 17. септембар 1941. као званични почетак оружане борбе против комунизма у Србији.Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.