среда, 21. децембар 2016.

СВЕ ШТО ЈЕ РОДОЉУБИВО И ЧЕСТИТО МОРА БИТИ У СРПСКОМ НАЦИОНАЛНОМ ФРОНТУ


Говор министра В. Јонића у Нишу, jануар 1944.

Пред огромном масом грађана Ниша и сељака из околине министар просвете Велибор Јонић одржао је значајан говор у коме је између осталог рекао следеће:
„Браћо и сестре Нишлије, ми видимо данас Енглеску, која је целог века поповала о хришћанству, како читаву Европу препушта бољшевизму, ономе бољшевизму који данас, да би направио лепо лице, бира неког свога патријарха, пошто је претходно тај исти бољшевизам поубијао целокупно свештенство у Русији, и читав Балкан препушта томе безбожничком и рушилачком бољшевизму, који нема за циљ ништа друго, него да пороби све народи и да их стави у службу једне идеологије која негира и Бога и све светиње и своди човека на животињу, објављујући да је човек исто што и свака животиња и да он нема никаквих других идеала и стремљења, него што су животињски инстикти.

И ви данас видите какву судбину спремају српском народу. На челу балканског комунистичко-партизанског покрета налази се Хрват Јосиф Броз, затим Хрват Иван Рибар док Србе треба да представља, после Милоша Обилића и Карађорђа, Моша Пијаде београдски Јеврејин. Из устава који су они спремили за тај будући Балкан видите да српске земље деле на неких пет-шест Србија, Црна Гора, Маћедонија, Војводина, Косово и Метохија... нап. БРПАБ) покрајина, а то је учињено зато, да би се на тај начин остварио и спровео у дело онај паклени план и она паклена завера која је склопљена противу српског народа, а који иду за потпуним уништењем његовим.
Да је ово тачно, погледајте шта раде партизани када уђу у неко српско село. Они убијају прве људе у селу, убијају учитеље, свештенике. То значи да они раде оно исто што су дахије намеравале да учине са српским народом. И сва та недела чине под видом неког тобожњег ослобођења српског народа. Хоће да поубијају све виђене српске домаћине, не би ли остала само луда деца од седам година, јер би онда могли да раде шта хоће.
Дакле, са једне стране расцепкати српске земље у комаде, да српски народ не буде јединствен, а са друге стране поубијати све оно што је у њему водећи човек, како би се паклена намера уништења српског народа могла спровести у дело.
Ви сте читали у новинама да је тај Тито, који је сада постао неки маршал, слао делегације у Каиро да би кобајаги преговарао са емигрантском владом. Том приликом они доводе у питање и Краљев престо. Али они при том заборављају једно, заборављају да овде, на овоме тлу, још има Срба, још живи српски народ. Они заборављају да је провиђење послало српском народу једног јунака и ратника, генерала Милана Недића (узвици: Живео!) који зове све Србе да се окупе око њега да би осујетили паклену намеру која је скована против српског народа.
И зато браћо и сестре, нека се нико не вара! 4
Све што је родољубиво и честито у овој земљи, мора се сврстати као један човек чврсто у тај национални фронт. Све старе размирице и завађице заборавите и баците сада у страну, јер данас нема времена да се Срби гложе и расправљају. Сви морамо имати на уму само оно наше гесло „Само слога Србина спасава“. Јер браћо, нису још сва искушења прошла. Ко зна шта још чека српски народ. Да би смо свим тим искушењеима одолели, да би смо остали живи, да би српски народ остао жив, све оно што је здраво и национално у њему мора се сврстати у чврсте редове.
Бољшевизму и партизанима морамо огласити рат до истраге. Или ми њих морамо утаманити, или они нас – треће је немогуће!
Браћо моја, сви ми данас морамо бити јунаци. Али јунаштво данашњег времена не састоји се у томе да се одлази у шуму и одатле тражи ослобођење, него је данас јунаштво остати на своме дому, у своме селу и у своме граду и одржавати мир и ред. То је данас највеће јунаштво. Јер сви ми, који смо данас у редовима генерала Недића, не дамо никоме да буде већи националиста или већи јунак од нас.
Браћо, сви ми који смо у влади генерала Недића верујемо у животну снагу српског народа и уверени смо да ће он из овог рата изаћи жив и велик.
Живео српски народ! Живео генерал Недић!

Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.