среда, 27. децембар 2017.

СВЕТА АМПУЛА ФРАНЦУСКИХ КРАЉЕВА


Француски револуционари, дошавши на власт, уништили су скоро све регалије хиљадугодишње француске монархије. Велики део круна, скиптара и орбова (шарова) били су безобзирно растопљени, а краљевске ризнице разорене и опљачкане. Ипак, први удар револуционарног терора преживео је један мали предмет, који је утирао страх народним посланицима револуционарног комитета. Револуционари су били убеђени да док год постоји тај предмет, њихово дело није завршено.
Ради се о Светој Стакленици (Светој Ампули). Познато је да је њена висина износила само четрдесет два милиметра, пречник дна двадесет девет милиметара, а грлић – шеснаетс. Она се чувала у богато украшеној овалној златној дарохранилници у облику голуба са црвеним коралним кљуном и канџама. Ту дарохранилницу је за чин помазања на краљевство носио архиепископ Ремски на својим грудима. У њој се налазило чудесно небеско Свето Миро, којим је после крштења, на краљевство био помазан Клодвиг I, први хришћански краљ Француске (496.) кога је из паганства преобратила у хришћанство његова супруга Света Клотилда просветитељка Француске (поштована као светитељка и од стране православних).


Оригинални гроб краља Клодвига I у катедрали Сан Дени из кога су револуционари извадили тело и уништили га, као и тела свих француских краљева и краљица

Током крштења Клодвига од стране Светог Ремигија епископа Ремског, на коме се, узгред буди речено, читао православни Символ вере, десило се чудо: стаклени сасуд са Св. Миром чудесно се појавио у ваздуху ношен светлобелим голубом, Духом Светим. Овим, чудојављеним, небеског порекла Миром Клодвиг је миропомазан на крштењу, а потом и на чину помазања на краљевство. Од тада се сви француски краљеви на краљевство помазују само овим тајанственим, чудојављеним Миром. Само онај ко је помазан на краљевство овим Миром из Свете Ампуле  сматрао се законитим миропомазаним владарем Француске. Дакле, сви француски краљеви, без обзира што је Француска, са падом Рима у јерес касније постала римокатоличка краљевина, не само да су помазивани овим православним Миром из периода када је Француска била православна, него и чудојављеним Миром које је са неба спустио сам Дух Свети у виду голуба.
У Француској се никада није говорило  "сouronnement" – крунисање, него само, "sacre" – помазање. Сакрални смисао помазања на краљевство французи су схватали у пуној мери. Од помазања Клодвига I, француска монархија се сматрала, по узору на старозаветно царствовање пророка Давида, савезом са Богом. Немачки краљ Фридрих II је једном запазио: „У поређењу са краљевима Француске ми, остали краљеви, смо само ситне аристократе“.
Из Свете Ампуле, помазивали су се на краљевство сви француски владари завршно са Лујем XVI, и за све то време Миро није понестајало. Без обзира на то што су се у време „просвећења“ на сваки начин исмевали истинитости тог чуда, тај бес, са каквим су се револуционари 1793. године  острвили на Свету Ампулу, показује, да су чак и скептици веровали да се у том малом стакленом сасуду крије нешто, заиста моћно, надприродно, несхватљиво, нешто што носи фаталну опасност  по револуцију.
16. септембра 1793. године Револуционарни комитет је издао декрет – да се у Ремс (у катедрали у Ремсу крунисани су сви француски краљеви и тамо се чувала Света Ампула) пошаље особа, специјални повереник, бивши протестантски пастор, распоп Рул, да установи веродостојност Ампуле и да је уништи. 7. новембра становници Ремса окупили су се на бивши Краљевски трг. Сви су чекали уобичајена погубљења јер је по доласку на власт Робеспјера, на централном тргу, као и у Паризу, стајала бина са гиљотином на којој су свакодневно вршене егзекуције контрареволуционара. Али тај дан није погубљен ни један човек.
На подножије демонтираног споменика Луја XV наслонили су мердевине. Уз звук добошара, уз мердевине се попео распоп Рул, показао је народу Ампулу, назвавши је „светом дечијом звечком за будале“, изговорио је ватрену револуционарну проповед, узео у руке чекић и једним ударцем смрскао Ампулу.
Ипак, планови револуционара нису успели. Дан пред долазак повереника из Париза двојица општинских службеника Жјул-Арман Серен и Филип Орелем, одлили су већи садржај Ампуле у другу посуду и сакрили је. Осим тога, на церемонији уништења Ампуле, становник Ремса Луј Превото успео је да неприметно узме неколико стаклених парчића Ампуле на којима су остали трагови небојављеног Мира. Тако су револуционари својом бесноватом жељом да униште Ампулу само укрепили веру у њену натприродну силу.

Остаци небојављеног Светог Мира у новој ампули и дарохранилници направљеној после револуције, у време прве рестаурације монархије у Француској, музеј Палата Тау у Ремсу
Ампула је од давнина чувана у манастиру Светог Ремигија (Abbey of Saint-Remi) у краљевском граду Ремсу од кога је на дан крунисања ишла свечана литија са Светом Ампулом до ремшке катедрале Нотр-Дам у којој се по традицији крунишу француски краљеви. 1906. године, остаци Ампуле су пренети у Палату Тау, архиепископску резиденцију Ремса, која је 1972. проглашена за музеј. Данас се тамо чувају под блиндираним стаклом као један од експоната музеја ... чекајући свој тренутак.


Луј XX Алфонсо, војвода од Анжуја, легитимистички Бурбонски претедент на Француски краљевски престо, разгледа Свету Ампулу прилоком посете Ремсу. Узгред, мајка Луја XX је унука Каудиља Франциска Франка!

Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.