недеља, 3. јун 2018.

ХОДОЧАШЋЕ - КОЧЕВЈЕ, ЛИЈЕНЦ 2018.



Братство ревнитеља памјати антикомунистичке борбе у сарадњи са монархистичким клубом Цароставник из Београда, предвођенo преосвећеним епископом Акакијем Утешитељевским уприличило је посету Кочевју (Словенија) и Лијенцу (Аустрија), великим стратиштима српских и руских антикомунистчких бораца, до смрти верним заветима борбе за веру, цара/краља и отачаство.
ЛИЈЕНЦ
Парастос на Kosakenfriedhof (козачком гробљу) у Лијенцу
1. јун 1945. је дан када су Британци у аустријском градићу Лијенц, на превару разоружали руске антибољшевичке козачке војне формације, њих око 60.000 (са породицама) и извршили насилну репатриацију, предавши их тако на сигурну смрт црвеним демонима пакла Стаљиновог Совјетског Савеза. Многе од козака и чланова њихових породица Британци су убили на лицу места, док су неке жене са децом извршеле самоубиство бацањем у набујалу реку Драву, само да не би доживеле депортацију у пакао комунизма. На месту ове трагедије установљено је козачко гробље (Kosakenfriedhof) са спомен крстом, где Руска загранична црква, преживели козачки ветерани и савремени козачки активисти већ деценијама обележавају сећање на хероје антикомунистичке борбе, последње витезове крста у борби против антихриста.
Парастос руским козацима испред наше групе, одржао је отац Јефтимије из руског манастира Лесна из Француске уз појање српских монахиња и уз саслуживање свештеника Јована Ристића из Србије уз присуство активиста БРПАБ. Мали помен одржан је и код спомен камена генералу Хелмуту фон Панвицу који се за време Другог светског рата толико зближио са антибољшевичким козацима да је од свештенства Руске Заграничне Цркве примио свето крштење са именом Гликерије и заједно са њима примио мученичку смрт од богоборних Стаљинових бољшевика.
Испред меморијалног камена генералу Панвицу у Лијенцу
На помену генералу Панвицу присуствовали су угледне личности антибољшевичког козаштва Евгеније Мартињук, Александар Келин и Светлана Егорова, праунука антибољшевичког атамана Татаркина.
Наша група је овом приликом посетила музеј антибољевичког козаштва, који се налази на централном тргу Лијенца, где смо имали прилику да видимо разне експонате и фотографије везане за живот козака и њихову антибољшевичку борбу на страни Немачке за време Другог светског рата.



У посети музеју антибољшевичког козаштва у Лијенцу


КОЧЕВЈЕ
Парастос над јамом под Креном

Прве суботе, месеца јуна (ове године, 2. јуна) на Кочевском рогу, традиционално се обележава сећање на велики комунистички злочин над националним, антикомунистичким борцима Српског добровољачког корпуса, црногорских четника, руских белогардејаца и словеначких домобранаца. Наша група се поклонила јами под Креном у којој и дан данас леже неексхумирани остаци нешто мање од 20.000 жртава црвеног терора. Упалили смо свеће и положили цвеће на српска спомен обележја, а када се разишло око хиљаду Словенаца који су узели учешће у комеморацији која се сваке године обележава на државном нивоу, преосвећени владика Акакије одслужио је опело над јамом помињући «христољубивих војинов здје лежашчих, замучених от богоборцев за вјеру краља и отечество наше». Кроз кочевску шуму ширио се миомирис православног тамјана и умилно појање «Вјечнаја памјат».
За ову прилику наше Братсво је код јаме под Креном, у «српском углу» поставило ново спомен обележје светосавски крст од српске храстовине, на коме је постављено изображење добровољачког крста и оригинални шлем СДК, уз натпис: «Мртви нисте, БРПАБ».


Спомен крст постављен овом приликом од стране Братства

Представници монархистичког клуба Цароставник поставили су испред српских спомен обележја две гробљанске кућице за свеће.
После молитава над кочевском јамом заорила се легендарна песма српских добровољаца «Мртви нисте».
Вечан помен и вечна слава националним антикомунистичким борцима који су положили своје животе за веру, краља и отачаство.
Братство благодари преосвећеном епископу Акакију, игуманији новостјеничког манастира, мајци Ефросинији и њеним смерним монахињама на великој несебичној подршци, помоћи и учешћу у обележавању ових трагичних догађаја са пролећа 1945. године.
Памти Кочевје!
Помни Лиенц!
ПАМЈАТ ЧУВАМО, ДЕЛО НАСТАВЉАМО!


Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.