четвртак, 27. септембар 2018.

БЕСЕДЕ О САВЕЗУ РУСКОГ НАРОДА (ЦРНОСТОТИНАШИМА)




Беседа 7
Савез Руског Народа није партија

Дакле, да ли је Савез Руског Народа партија у уобичајеном смислу те речи? То јест, може ли се поредити са многобројним политичким партијама које су се код нас појавиле у последње време – кадетима (Уставне демократе, нап. БРПАБ), октјабристима, социјал-демократама и сличним? Око тога да се Савез унесе у списак партија труде се многи, који или не схватају ствари, или их, напротив, схватају веома добро, али желе да унизе и тривијализују узвишене циљеве које је Савез себи поставио.

Ипак на основу свега онога што смо горе детаљно рекли, ми сада треба непоколебљиво да кажемо и да запамтимо како Савез Руског Народа није партија и нема никакве партијске циљеве или намере. Савез је – сам велики руски народ, који под утиском злосрећних "ослободилачких" догађаја у последње три године долази к себи и постепено се сабира духом, како би одбранио своја добра од свих могућих невоља. Ово је сам народ, који се ослобађа од најезде свакојаких партија, од свега партијског и туђинског, од свега ненародног. Зато га партије толико мрзе, јер им је опасна његова беспартијност, и његов дубоки, искључиво народни карактер. Стога се ове различите партије труде да прљавим клеветама укаљају и само име Савеза. Они осећају његов народни основ и силу, и то да раст и јачање Савеза за њих значи смртну пресуду. Да, Савез толико брзо расте на све стране, зато што његово дело народу није мртво и страно, него живо, своје, домаће, дубоко сродно. Довољно је само рећи како ни целокупна штампа – све новине, или јеврејске или под јеврејским утицајем – није била у стању да спречи раст Савеза и да га ућутка.
Погледајте колико се за последње три године појавило новина искључиво десничарских, руских. При томе њих не подржава банкарски или крупни капитал, него искључиво претплатници, у време када због недостатка претплатника ишчезавају многе левичарске новине, које су уживале и обилну материјалну подршку са стране.
Тако светли народни циљеви за које се Савез залаже имају одјека у народној души и народ се постепено али сигурно и поуздано сабира. Чак се и међу студентима изненађујуће брзо развија узвишено просветитељско и народно-стваралачко дело Савеза са његовим различитим називима и огранцима. Дакле, нека се нико од малодушних не узнемирава када непријатељи народа или они који не разумеју шта представља његово истинско добро каљају име Савеза, називајући његове чланове црностотинашима и слично. Не треба се стидети због тога, јер ми добро знамо колико је "црно" и погромашки настројено наше мирно, стваралачко, просветитељско и дубоко народно дело. "Ослободиоци" су раније злобно извикивали поклич: "Своје право наћи ћеш у борби", и ми смо видели какву су борбу они објавили свему што је народно и руско. Ми такође тражимо своје право, али не оно о коме су маштали "ослободиоци": ми желимо да будемо Руси заувек, свуда и у свему – у породици, у држави, у друштвеном животу, у цркви.
Борићемо се за остварење своје жеље, али не крвавим побунама и метежима, као "ослободиоци", него потпуно мирно, иако ћемо са тврдом увереношћу бранити све што је руско и народно од сваког насртаја.

Архиепископ Андроник Пермски






Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.