уторак, 1. јануар 2019.

ПОДРШКА ИГУМАНУ ДОЛИНЕ ПАЛИХ



Братство ревнитеља памјати антикомунистичке борбе жели да изрази своју подршку игуману Долине палих, оцу Сантијагу Кантери који се храбро успротивио систематском, континуираном и нелегитимном нападу левичарског премијера Педра Санчеза да оскрнави гробове генерала Франциска Франка и Хосе Антониа Примо де Ривере, као и скоро 40.000 Шпанаца који су пали у грађанском рату и чије је почивалиште поверено бенедиктинском манастиру који он води.
Влада и медији већ месецима бесомучно лажу о околностима које окружују меморијални комплекс Долине палих, о легитимним и правним поступцима манастира и других национал-монархистичких организација и појединаца који су устали у заштиту материјалног и духовног интегритета ове светиње, од левичарских изрода Шпаније. Свима је познато да једини и основни разлог који покреће левичарску владу г. Санчеза да инсистира на кршењу закона и међународних споразума, изопачењу парламентарних процедура и незаконитој употреби правних инструмената политичке моћи је дубоко идеолошко секташтво и дух освете против људи који су већ преминули и против свега онога што представља хришћанску и национал-монархистичку Шпанију коју су они бранили од идеолошких родитеља садашње владе.
Шпански премијер Педро Санчез је после доласка на власт прошле године обећао да ће посмртне остатке "фашистичког диктатора" Франка изместити из Долине палих, по мишљењу шпанских социјалиста који су на власти, недопустивог за демократску Шпанију светилишта неофранкиста и крајњих десничара.

Ловоров венац положен од стране нашег Братства на гроб генерала Франка поводом 40. годишњице његовог упокојења. На тробојној српској ленти пише: "Витезу крста Франку са поштовањем"
И поред тога што је скупштина пре неколико месеци усвојила закон о Франковој ексхумацији, отац Сантијаго Кантера игуман манастир Часног Крста којем припада базилика-крипта Долине палих у којој се налази гроб генерала Франка, оштро је одбио захтев Санчезове владе за измештањем Франковог тела, сахрањеног у близини црквеног олтара. Како преноси „Паис”, премијер је, без обзора на јак отпор монашког братства Часног Крста, одлучан да испуни обећање и због тога ће заобићи манастирску управу и мадридског надбискупа и обратити се директно Ватикану, уверен да ће одатле добити подршку. Мадридски надбискуп је изјавио да неће оспоравати ексхумацију ако се с њом сложи Франкова породица, што је од стране медија окарактерисано као лицемерна изјава, јер се зна да се Франкови потомци изразито противе премештању.
Долина палих је грандиозна хришћанска задужбина генерала Франка. Пројекат је осмислио он лично. Његова идеја била је да се џиновски крст постави на стену у коју ће се уклесати црква - крипта посвећена палима у грађанском рату. У склопу овога меморијалног комплекса саградио је манастир, при њему школу и гостопримницу.
Да би постигао послератно национално помирења, генерал Франко је наложио да се тамо сахране не само војници који су се борили на страни његових национал-монархистичких снага већ и борци за левичарску републику.
За садашње социјалистичке власти и левичарску опозицију, то није место националног помирења већ једини фашистички споменик у Европи. За њих је важно да Франко буде измештен на неко мање значајно место и да Долина палих буде претворена у меморијални центар жртава фашизма. Породица генерала Франка жели да он остане тамо где почива, тврдећи да би могла да се предомисли само ако би Франко био сахрањен у катедрали Алмудена у строгом центру Мадрида. За владу то не долази у обзир јер не жели да створи ново светилиште екстремних десничара у срцу престонице, због чега медији предвиђају да ће случај ићи до Врховног суда.
Игуман Сантијаго Кантера
Како пише „Публико”, меморијалним комплексом је увек управљала екстремна десница и поред тога што је Шпанија после Франкове смрти 1975. постала демократија. И из Санчезовог кабинета подсећају да је отац Сантијаго Кантера, игуман манастира Долине палих који је одбио захтев о измештању Франкових посмртних остатака, био члан неофалангистичке странке пре него што је постао монах.
У међувремену, објављено је да се број посетилаца у Долини палих повећао за 34% на скоро 380.000 у 2018. години, уз све веће интересовање и масовне посете Франкових сипмпатизера и присталица.
Такође је интересантно да је у Андалузији, најмногољуднијој шпанској покрајини, на регионалним изборима у парламент први пут после првих демократских избора, пре четири деценије, ушла профанкистичка странка. Реч је о антиимигрантској, екстремно десничарској партији Вокс која је освојила 12 места у парламенту.

Више о Долини палих погледајте ОВДЕ
Више о генералу Франку погледајте ОВДЕ


Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.