недеља, 10. октобар 2021.

КОМУНО-ДЕМОКРАТСКА ДЕФРАНКИЗАЦИЈА ШПАНИЈЕ НЕ ЈЕЊАВА


Ливичарска "Шпанска социјалистичка радничка партија" (PSOE), која се тренутно у Шпанији налази на власти, одобрила је дуго најављивани пројекат новог закона о демократском сећању, који забрањује величање исхода грађанског рата и диктатуру Франциска Франка. Ова иницијатива покренута је још, за време социјалистичке вице-премијерке Санчезовог кабинета Кармен Калбо, али коначна верзија пројекта закона представљена је тек по њеном одласку из кабинета.

По мишљењу шпанских власти, дата забрана ће осигурати државу од рецидива “мрачних периода прошлости“, таквих као што су грађански рат и диктатура. То значи, да у Шпанији могу бити забрањене било које организације, везане за личност и дело каудиља, на првом месту „фонд Франциска Франка“, који се бави ширењем афирмативног сећања на генерала Франка. Закон подразумева и забрану свих обележја и симболике везаних за тај период. По мишљењу социјалиста, који се данас налазе на власти у Шпанији, све то вређа жртве франкизма.

Према речима министра за питања демократског сећања Феликса Болањоса, после усвајања овог закона у краљевству ће бити успостављено специјално тужилаштво, које ће се бавити истраживањем злочина извршених у време диктатуре. Кажњавање криваца није оствариво јер је 1977. год. био усвојен закон о амнестији, због тога ће ово одељење само утврђивати „ауторство“ злочина. У исто време у сферу домена надлежности овог тужиилаштва ући ће кривична дела учињена после 1977. године, за која су већ одређене казне од 200 до 150.000 евра.

Као што је изјавио Болањос, одлуке судова из „мрачног периода“ Шпаније од сада ће се сматрати незаконитим и неважећим, а казне које су изречене на политичким, идеолошким и религиозним основама, биће укинуте. А лицима која су била награђена одликовањима и дворским титулама из периода грађанског рата и диктатуре, иста ће се одузети као и све привилегије и државне почасти.

Социјалисти су се похвалили успешно одрађеном акцијом ексхумације „диктатора“ из базилике меморијала Долине палих (ОВДЕ), али су том приликом изнели план да је следећи на реду за ексхумирање оснивач и лидер ултрадесничарске партије шпанских фалангиста Хосе Антонио Примо де Ривера, који је сахрањен у истом меморијалу.

Ове иницијативе су наставак опширног социјал-демократског програма дефранкизације Шпаније, који подразумева потпуну ревизију историје, уклањање свих споменика, меморијала, меморијалних плоча, назива тргова и улица из периода Франкове Шпаније, а који се налази већ у завршној фази.

Иницијативу шпанских социјалиста у парламенту је стидљиво критиковала само Народна партија, главна опозициона партија Шпаније. По мишљењу "народњака", не треба се окретати прошлости, већ се треба посветити актуелним проблемима, који данас муче Шпанце, као што су високе цене електричне енергије.

Повезани текст: Хришћански јунак на заласку хришћанског света


Нема коментара:

Постави коментар

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.