субота, 6. август 2016.

БРАТСТВО РПАБ ПОКРЕЋЕ ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ПОЧЕТАК МОЛИТВЕНОГ ПОШТОВАЊА ГЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА




Благо гробу и у тами кад се сјаји
Где кандила прислужују нараштаји.

Братство ревнитеља памјати антикомунистичке борбе покреће иницијативу за почетак молитвеног поштовања светог мученика Христовог и страдалника за Српски народ, народног вођу и стратилата Милана Недића које увек претходи покретању иницијативе за канонизацију. Смисао овога је да се међу верним народом покрене свест о праведности и мучеништву овог славног и благородног изданка нашег светосавског христоименитог народа, последњег српског благоверног владара који раме уз раме може стати са светим Деспотом Стефаном Лазаревићем. Иницијатива подразумева сакупљање материјала као доказа његове праведности, пожртвованости и мученичке кончине. Такође, у акцију се убраја и умножавање и ширење мучениковог незваничног светог изображења - иконе као и тропара и кондака.

„То, што се званичним језиком назива канонизацијом упокојивших се подвижника или правденика, није ништа друго, него свечано признање законитости њиховог народног поштовања; свеци су, они народни хероји духа, које је сам народ заволео, ишчекујући од црквене власти само дозволу да се свечано пројаве осећања која су се формирала у његовој души мимо сваког указа власти (како се то, насупрот овоме, ради код латина).“

Алексеј С. Хомјаков
"То Недићу нико не припозна,
Нит' Милану кагоди захвали:
Милану ће Христос Господ платит'
Када Милан буде на истини."

"А још једно славно му је дело:
Цар Лазара сачувао је тело.
Из Фрушке га Горе је пренио,
Где је Лазар петсто лета био,
Нашу Славу овенчану зорну
У Београд у Цркву Саборну,
Да се Анти усташе не хвале,
Како тело Цар Лазара пале." 

  ТРОПАР И КОНДАК 
МУЧЕНИКУ МИЛАНУ СТРАТИЛАТУ
Тропар гл. 3.
Предвођеном тобом, стаду христоименитом, крволочним зверима растргаваном, не најамник, него пастир добри био си, заповести Пастироначалника усрдно испуњавајући, бранећи од уништења душу и тело народа Српског, убијен си био Милане од безаконих богоодступника.
Кондак гл. 7
Безбожника мноштво на отачаство твоје насрнуло је хотећи да га растргну као звери немилосрдне. Призван на власт, око недремљиво стекао си, за очување богоданог ти стада. Силином мача црвену неман сатро си, а премудрим посредовањем крвожедност завојевача стишавао си. Мноштво велико прогнаника који су избегли љуту смрт од звероподобних папских крвника, заједно са онима у заробљеништву и који су у свакој нужди страдања подносили, трубе на сав глас о твојој дивљења достојној миловања пучини неистраживој.  Као ревносног поборника вере и свенародног избавитеља, уморили су те мученичком смрћу богоборци, Милане сећања непрекидног достојан.

МУЧЕНИЧЕ МИЛАНЕ
 МОЛИ БОГА ЗА НАС!

АКО ЖЕЛИТЕ ИКОНУ СВЕТОГ МУЧЕНИКА МИЛАНА МОЖЕТЕ ЈЕ НАЋИ ОВДЕ

3 коментара:

  1. Дакле издајник и пронациста да постане мученк СПЦ, активна је анатема Васељенског патријарха и до данашњих дана. Само да знате, не чудите се Божијим казнама које су вам се десиле 1945. и које ће се десити поново ако наставите да народ наводите на грех и богохуљење.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. А Свети Стефан Лазаревић, зар он није колаборирао са поробљивачима његове земље и убицама његовог оца, вероватно је и она био издајник и проосманлија који је чак и своју рођену сестру Оливеру дао у Бајазитов харем, а кога су Бог и Православна Црква прославили за свеца. Да не причате трагичне глупости, били би смешни.

      Избриши

Уредништво блога задржава право да недоличне коментаре не објави или уклони.